Zistite, ako správne zapáliť krb a aké je najlepšie palivové drevo

Ako zapáliť krb na drevo

Prvá vec, ktorú musíme urobiť pre správne zapálenie krbu, je uistiť sa, že rúra na odvod dymu je horúca. To pomôže vytvoriť správny ťah, ktorý začne ťahať výpary do komína. Ak to chcete urobiť, môžete spáliť niekoľko papierov v blízkosti výstupu dymu.

Pri zapálení ohňa musíme uprednostniť, aby medzi niektorými polenami bolo dostatok vzduchu, aby sa oheň nezadusil nedostatkom kyslíka. Najoptimálnejším spôsobom je umiestnenie paliva vo forme pyramídy.

Začnite s papierovými alebo zapaľovacími tabletami pod triesky alebo malé kúsky dreva, prípadne na zapálenie môžeme použiť prírodné materiály, ako sú malé suché konáre či šišky. Jeho horenie je rýchle a živé, čo nám umožní vyhriať spaľovaciu komoru a vytvoriť základ zo žeravých uhlíkov.

S horúcou spaľovacou komorou a už vytvorenou vrstvou žeravého uhlíka pristúpime k prikladaniu polien.

 

Správne palivové drevo 

Ideálne je tvrdé a veľmi suché drevo (najlepšie s dobou sušenia najmenej jeden rok), pretože práve ono prispeje k tomu, že oheň zostane zapálený dlhšie a poskytne miestnosti viac tepla.

Najviac cenené je dubové alebo bukové drevo. Je to tvrdé palivo a veľmi odolné voči vlhkosti. Horí veľmi pomaly a vyniká veľmi vysokou výhrevnosťou.

Na trhu nájdeme aj mäkké dreviny ako borovica, jedľa, smrek, gaštan a niektoré ovocné stromy. Tie sa vyznačujú veľmi rýchlym vznietením a ich krátkym spaľovaním.

Znamená to, že nie sú vhodné na krb alebo kachle? Pravdou je, že nie. Stačí si len vybrať ten správny moment, kedy použijeme tento druh paliva, napríklad pri prvotnom zapálení iného tvrdšieho dreva alebo keď chceme mať krb zapálený len na krátky čas.



Zatiaľ nebol vložený žiaden komentár.